E-sigaretten Merken
E-sigaretten Merken
POD E-sigaretten
POD E-sigaretten
Wegwerp E-sigaretten
Wegwerp E-sigaretten
IQOS
IQOS
Eenvoudige E-Sigaret
Eenvoudige E-Sigaret
Ervaren E-sigaret
Ervaren E-sigaret
Geavanceerde E-Sigaret
Geavanceerde E-Sigaret
Mouth to Long E-Sigaret
Mouth to Long E-Sigaret
Direct Long E-Sigaret
Direct Long E-Sigaret

E-sigaretten Merken

Aspire
Aspire
Eleaf
Eleaf
Freemax
Freemax
Geekvape
Geekvape
IJOY
IJOY
Innokin
Innokin
IQOS
IQOS
Justfog
Justfog
Joyetech
Joyetech
Kamry
Kamry
Lost Vape
Lost Vape
OBS
OBS
Sigelei
Sigelei
Smok
Smok
SnowWolf
SnowWolf
Suorin
Suorin
Teslacigs
Teslacigs
Council of Vapor
Council of Vapor
Uwell
Uwell
Vandy Vape
Vandy Vape
Vaporesso
Vaporesso
Vaptio
Vaptio
VGOD
VGOD
Voopoo
Voopoo
Wismec
Wismec
Zensations
Zensations
Pagina 1 van 19

Wat is een E-sigaret?

Een e-sigaret, elektronische sigaret of ‘vape’ is een apparaat dat vloeistof (de zogenaamde e-liquid) verdampt. Deze waterdamp kan geïnhaleerd worden om de rook ervaring van echte tabaksproducten na te bootsen en kan indien gewenst ook nicotine bevatten in verschillende sterktes. Deze e-liquid is tegenwoordig verkrijgbaar in elk denkbare smaak en bestaat uit verschillende componenten. De basis bestaat uit propyleen glycol (PG) en vegetable glycerine (VG) en zorgt er voor dat er damp kan ontstaan. Deze basis kan worden aangevuld met smaakstoffen, water en eventueel nicotine.

Het grote verschil met een normale sigaret is dus dat een e-sigaret vloeistof verdampt en een normale sigaret de tabak verbrandt. Dit zorgt er voor dat er bij een e-sigaret veel minder schadelijke stoffen vrijkomen: zo bevat een e-sigaret geen koolmonoxide, teer, ammoniak en andere stoffen die wel vrij komen bij het roken van een normale sigaret.

Een e-sigaret bestaat uit meestal uit twee onderdelen: een batterij "Mod" en een tank (ook wel clearomizer genoemd).

De batterij zorgt voor stroom waarmee het verdampingselement wordt verwarmd en de tank dient als reservoir voor de e-liquid. De batterij kan intern in het apparaat zitten of bestaan uit externe oplaadbare batterijen.  De batterij kan worden ingeschakeld door middel van een knopje of, indien de e-sigaret zonder knop werkt, door middel van zuigkracht. Dit zorgt voor de benodigde verhitting om de vloeistof in de tank te verdampen.

De tank of clearomizer bestaat meestal uit het reservoir zelf, een atomizer met een coil en een mondstukje. De atomizer is het onderdeel van de tank wat wordt verwarmd door de batterij en de coil gebruikt deze warmte om de vloeistof in het reservoir te verdampen. Er zijn verschillende soorten coils voor verschillende e-sigaretten maar normaal gesproken komt het er op neer dat een coil bestaat uit gewonden metaaldraad met daaromheen een bepaalde stof (vaak is dit katoen) welke de vloeistof uit het reservoir opneemt.

Een coil kan verschillen in weerstand, type metaaldraad en de stof die om de metaaldraad heen zit. Elke verschillend type coil biedt weer een andere dampervaring of is weer geschikt voor een andere e-sigaret.

In het kort is een e-sigaret dus een apparaat dat bestaat uit een batterij en een tank die wordt gevuld met een vloeistof. De coil in deze tank wordt verwarmd door de batterij waardoor de vloeistof wordt verdampt en deze geïnhaleerd kan worden waardoor de rookervaring gesimuleerd wordt.


Welke e-sigaret past bij mij?

Het blijft natuurlijk een persoonlijke voorkeur welke e-sigaret de voorkeur verdient maar er zijn wel enkele richtlijnen die gegeven kunnen worden.

Er zijn eigenlijk twee verschillende manieren om een e-sigaret te gebruiken: MTL of DL dampen.

MTL staat voor Mouth to Lung en lijkt het meest op traditioneel roken. Hier wordt de damp eerst naar de mond geïnhaleerd en dan pas naar de longen net zoals het roken van een normale sigaret. Bij deze manier van dampen komt er minder damp vrij dan bij DL dampen. De weerstand van de coil is bij deze manier van dampen 1 Ohm of hoger.

DL staat voor Direct Lung en hier wordt de rook rechtstreeks naar de longen geïnhaleerd. Dit bootst een beetje het waterpijp roken na en zorgt voor grotere hoeveelheden damp dan bij MTL dampen. De weerstand van de coil is bij deze manier van dampen lager dan 1 ohm (sub ohm).

Hier moet dus de eerste keuze worden gemaakt afhankelijk van het type dampen dat gewenst is. Over het algemeen is MTL dampen meer geschikt voor degene die wil stoppen met roken en het meest het roken van een traditionele sigaret wil nabootsen zonder al te veel damp te produceren. Indien meer als een waterpijp gedampt wil worden met meer damp en over het algemeen iets zachter op de keel dan verdient DL dampen de voorkeur.

Ook zijn er e-sigaretten die zowel MTL als DL dampen ondersteun, dit kan een optie zijn als  beide vormen van dampen willen worden ervaren.

Nadat deze keuze is gemaakt zijn er tussen de MTL en DL e-sigaretten zelf natuurlijk ook nog veel verschillen. Zo zijn sommige klein, makkelijk in gebruik en simpel en andere zijn weer groter, geavanceerder en wat gecompliceerder in gebruik. Ook zijn er e-sigaretten die zowel MTL als DL dampen ondersteunen en waar beide vormen van dampen kunnen worden ervaren. Voor de beginnende damper is een simpele e-sigaret aan te raden om het dampen op een gemakkelijke manier te ervaren, op de MTL of DL manier.

Bij de keuze tussen een MTL e-sigaret zijn er ook weer twee verschillende mogelijkheden: een reguliere MTL e-sigaret met verwisselbare coils of een POD systeem. Over het verschil tussen een POD e-sigaret en een reguliere sigaret zie het kopje ‘Wat is het verschil tussen een e-sigaret en een POD e-sigaret?’.

In het kort: een MTL e-sigaret is meer geschikt voor de beginnende damper die wil stoppen met roken en een simpele dampervaring wil zonder al te veel damp. Een DL e-sigaret is voor de damper die wat meer damp wil creëren en net als een waterpijp wil dampen. Voor dit soort DL e-sigaretten zijn de meeste smaken verkrijgbaar en dit soort type e-sigaret is ook iets zachter voor de keel.

Welke soorten e-sigaretten zijn er?

E-sigaretten komen in verschillende soorten en maten, voor ieder wat wils. Hieronder zullen de meest voorkomende e-sigaretten worden uitgelicht

 

Dit is de laatste tijd een erg populaire keuze onder dampers door het gebruiksgemak en het handzaam formaat en worden ook wel ‘Ultra portable systems’ genoemd. Dit is een soort hybride e-sigaret die werkt met zogenaamde PODs, oftewel vervangbare catridges. Deze PODs bevatten het mondstuk, de coil en de vloeistof in één. De POD wordt in de batterij geschoven en het apparaat is klaar voor gebruik. Er zijn gesloten of open POD systemen. De gesloten POD systemen zijn al gevuld door de fabrikant en zijn dus niet na te vullen met eigen e-liquid. De open POD systemen worden geleverd met een lege POD en kunnen dus zelf worden bijgevuld. Voor meer informatie over POD systemen zie het kopje ‘Wat is het verschil tussen een e-sigaret en een POD e-sigaret?’.

De BOX MOD e-sigaretten zijn bedoeld voor de serieuze damper die behoefte heeft aan de keuze tot geavanceerde instellingen. Dit soort type e-sigaretten bevatten vaak opties als temperatuurcontrole, aanpasbaar wattage/voltage en nog veel meer om tot de gewenste instellingen te komen. De BOX MOD e-sigaretten hebben vaak een groot vermogen en worden meestal geleverd met losse 18650 batterijen. Dit soort type e-sigaret wordt vooral gebruikt om sub-ohm hogere VG vloeistof te dampen.

Dit soort type e-sigaret wordt vaak door de beginnende damper gebruikt of de damper die wil stoppen met het roken van echte sigaretten. MTL staat voor Mouth to Lung inhalatie en simuleert het meest de echte rookervaring. Vaak zijn deze MTL e-sigaretten in de vorm van een pen waardoor ze erg handbaar zijn en makkelijk mee te nemen. Bij dit soort type e-sigaret zijn er meestal geen instellingen die kunnen worden aangepast en moet de vloeistof een PG percentage van 50 of hoger hebben.

Dit soort type e-sigaret is een opgeladen batterij met een vulling die niet kan worden nagevuld of opgeladen. Meestal zijn er een bepaald aantal trekjes mogelijk waarna de e-sigaret wordt weggegooid.

  • Overige e-sigaretten

Er zijn nog meer soorten e-sigaretten zoals de e-shisha pen, de mechanische MOD e-sigaretten of de E-sigaar/pijp. Deze zijn echter niet erg populair en zullen dus buiten beschouwing worden gelaten.

Wat is het verschil tussen een e-sigaret en een POD e-sigaret?

De POD e-sigaret kan worden beschouwd als een evolutie van de normale e-sigaret. Ze zijn erg gemakkelijk in gebruik en zijn vaak erg compact waardoor ze makkelijk in je broekzak passen. Dit soort e-sigaret werkt met zoals de naam al doet vermoeden met zogeheten PODs, oftwel vervangbare cartridges. Deze PODs bevatten het mondstuk, de coil en de vloeistof in één. De POD wordt in de batterij geschoven en het apparaat is klaar voor gebruik. Er zijn gesloten of open POD systemen. De gesloten POD systemen zijn al gevuld door de fabrikant en zijn dus niet na te vullen met eigen e-liquid. Deze PODs moeten worden weggegooid als ze leeg zijn. De open POD systemen worden geleverd met een lege POD en kunnen dus zelf worden bijgevuld. Na rond de 3-4 keer vullen zullen deze PODs echter opgebrand zijn waardoor de gehele POD dient te worden vervangen om een verbrande of verminderde smaak te voorkomen.

POD e-sigaretten produceren minder damp dan traditionele e-sigaretten waardoor ze, gecombineerd met het kleine formaat, erg discreet in gebruik zijn.

POD systemen worden vaak gebruikt met nicotine zout (Nic Salt) als vulling in de POD. Dit is een populaire combinatie aangezien de Nic Salt e-liquids er voor zorgen dat de nicotine snel wordt opgenomen en door het relatief lage wattage en hoge weerstand van de coil zorgt dit er voor dat Nic Salts ideaal tot hun recht komen in POD e-sigaretten aangezien in reguliere e-sigaretten al snel te veel nicotine wordt opgenomen bij het gebruik van Nic Salts.

Nog een verschil met reguliere e-sigaretten is dat bij de meeste POD systemen de coils niet vervangen hoeven te worden maar dat de hele POD moet worden vervangen zodra deze klaar is. Er zijn echter ook POD systemen waarbij tevens de coil dient te worden vervangen.

In het kort: POD systemen zijn vaak een stuk compacter dan reguliere e-sigaretten en zijn tevens makkelijker in gebruik. Ook produceren ze minder damp waardoor ze discreet in gebruik zijn.

Om onze webshop te kunnen bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u ouder dan 18 jaar?

JaNee