IQOS: Wat is verwarmde tabak?

De IQOS is een systeem uitgebracht door Philip Morris. In tegenstelling tot een elektrische sigaret wordt er bij de IQOS echte tabak gebruikt maar deze tabak wordt niet langer verbrand maar verwarmd. Hierbij komt er dus geen rook meer vrij maar wel damp welke nicotine bevat en dus de zin in een sigaret wegneemt. De IQOS heeft verschillende soorten menthol en tabak smaken. Juist door het gebruik van echte tabak komt de ervaring veel dichter in de buurt van echt roken, ook qua ritueel lijkt het erg op gewoon roken namelijk dat er een start en einde is van de tabak stick die overeenkomt met de tijd die het kost om een normale sigaret te roken. Dat verklaart de hoge slaagkans om volledig over te stappen op een beter alternatief met verwarmde tabak.

 

Hoe werkt de IQOS?

Het principe van verwarmde tabak is heel eenvoudig. De tabak sticks die HEETS worden genoemd worden verwarmd door de IQOS waardoor er een nicotinedamp vrijkomt, zonder verbranding. Zo komen wel nicotine en aroma-bestanddelen vrij, maar niet de verbrandingsproducten. De meest schadelijke bestanddelen in de rook van een sigaret zijn het resultaat van de verbranding van tabak. De door IQOS en HEETS geproduceerde damp bevat 95% minder schadelijke stoffen in vergelijking met de rook van een sigaret. Het belangrijkste punt is hierbij dat bij een traditionele sigaret temperaturen tussen de 600 ℃ en 800 ℃ worden bereikt. Tijdens dit verbrandingsproces worden de meeste schadelijke stoffen gegenereerd in de vorm van sigarettenrook. Bij het gebruik van de IQOS in combinatie met HEETS zijn het temperaturen tot 350℃ die geen as of rook veroorzaken. Tabak verwarmen is daarom een betere keuze dan tabak verbranden. Tabak verwarmen is niet risicovrij. Verwarmde tabak en e-sigaretten zijn alleen een betere keuze voor volwassen rokers en dus niet bestemd voor niet-rokers.

De damp die vrijkomt bij het verwarmen van de HEETS heeft wel geur maar deze is veel minder sterk dan sigarettenrook en verdwijnt snel. Je kleren, handen, huis en auto ruiken dus niet langer naar sigarettenrook. Bovendien verkleuren je vingers en de muren, meubelen en gordijnen niet meer. Doordat er geen verbranding plaats vindt, is er bovendien ook geen sprake meer van as of vuur.

 

Wat is uniek aan de IQOS?

De meeste alternatieven voor het roken worden gekenmerkt door het feit dat er geen verbranding plaatsvindt. Bij e-sigaretten wordt een vloeistof verhit waardoor er een damp vrijkomt, al dan niet met nicotine. Nicotine zit van nature in tabak. Bij e-sigaretten met liquids wordt nicotine aan de vloeistof toegevoegd. Er zijn verschillende apparaten op de markt om nicotine toe te dienen.  In Nederland is IQOS het enige product dat tabak verwarmt. HEETS tabaksticks zijn speciaal ontwikkeld voor IQOS na jarenlang onderzoek en ontwikkeling van Philip Morris. Inmiddels zijn al 13.6 miljoen overgestapt.  

Om onze webshop te kunnen bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u ouder dan 18 jaar?

JaNee